30 April 2012

Masalah, Doa, Dugaan

tarik nafas panjang-panjang jap, *fuhh, terasa bagai segala masalah yg membebankan hilang dari kepala ni.
Kalau lah hidup ni tak pernah ada masalah, alangkah bahagianya hidup. 
Tapi semua tu dah menjadi lumrah hidup setiap manusia, lumrah dan takdir yang telah ditetapkan oleh Allah. Kita tidak mampu mengubah segala yg ditetapkan, tapi hanya dengan satu doa, mampu megubah segalanya. 

Doa itu senjata orang Muslim, bermuhasabah diri dengan diri sendiri. InsyaAllah, semua masalah dapat kita tangani. 
Dunia ni, penuh juga dengan dugaan kan ? Macam-macam dugaan yg aku terima selama ni, maybe time tu aku pernah menyumpah-nyumpah dgn semua ni, merungut, saling menyalahkan takdir. Tapi, bila teringat kata-kata ni , ''Allah tidak akan membebankan hamba-Nya diluar batas kemampuan dia" . Memang betul, segala dugaan yg menimpa , mampu untuk aku selesaikan and aku percaya Allah have a better plan for me. Walaupun perit melanda, namun aku gagah untuk terus bangkit and I know, everything happens must be a reason. Trust it.

Dugaan paling berat penah aku alami, time waktu aku form 4. Hanya Allah yg tahu betapa peritnya aku untuk menghadapi hari-hari aku time tu. Tapi berkat kesabaran aku, Alhamdulillah, takde rasa apa-apa yg perit bagi aku lagi. 

Hmm, today tak berapa nak ada mood sgt. Sorry guys.

Done,
Mira

No comments:

Post a Comment