30 April 2012

Masalah, Doa, Dugaan

tarik nafas panjang-panjang jap, *fuhh, terasa bagai segala masalah yg membebankan hilang dari kepala ni.
Kalau lah hidup ni tak pernah ada masalah, alangkah bahagianya hidup. 
Tapi semua tu dah menjadi lumrah hidup setiap manusia, lumrah dan takdir yang telah ditetapkan oleh Allah. Kita tidak mampu mengubah segala yg ditetapkan, tapi hanya dengan satu doa, mampu megubah segalanya. 

Doa itu senjata orang Muslim, bermuhasabah diri dengan diri sendiri. InsyaAllah, semua masalah dapat kita tangani. 
Dunia ni, penuh juga dengan dugaan kan ? Macam-macam dugaan yg aku terima selama ni, maybe time tu aku pernah menyumpah-nyumpah dgn semua ni, merungut, saling menyalahkan takdir. Tapi, bila teringat kata-kata ni , ''Allah tidak akan membebankan hamba-Nya diluar batas kemampuan dia" . Memang betul, segala dugaan yg menimpa , mampu untuk aku selesaikan and aku percaya Allah have a better plan for me. Walaupun perit melanda, namun aku gagah untuk terus bangkit and I know, everything happens must be a reason. Trust it.

Dugaan paling berat penah aku alami, time waktu aku form 4. Hanya Allah yg tahu betapa peritnya aku untuk menghadapi hari-hari aku time tu. Tapi berkat kesabaran aku, Alhamdulillah, takde rasa apa-apa yg perit bagi aku lagi. 

Hmm, today tak berapa nak ada mood sgt. Sorry guys.

Done,
Mira

29 April 2012

Harapan~

memberi harapan kepada orang adalah tidak wajar.
ye, aku takda nak memberi harapan pun, and tidak sama sekali berharap.
tapi, aku berharap agar aku dapat masuk U nanti. InsyaAllah~ :)

By the way , lol lol lol lol ! Excited jap *giggling ;D
nak tau tak ? nak tau ke tak ni ? Aku dapat masuk Matrik laaa ! .. hee~ Alhamdulillah, syukur sgt walaupun takde lah mengharap pun. Tapi harapan parents aku macam nak sangat aku masuk, kenapa eh ? mesti ada hikmah disebalik semua ni, mesti ada udang disebalik mee, ada cili disebalik gigi, hahaha :D

Apa yg pasti, aku kena tunggu for UPU dulu. Maybe ada yg lebih baik untuk aku kan ? InsyaAllah :)
Tapi, matrik adalah selama setahun, Diploma 3 tahun. Tak rasa macam dip tu lama sgt ke ? Aku nak cepat naik ke degree, senang nk dapat kerja or what so ever. But still , i'm not good in science subjects too . :/
Ya Allah,
DILEMA weh ! DILEMA !

#jom tengok wayang !

TELORDIBASUH

Salam~
Post kali ni pendek je, malas nak type panjang2 :/
Well, korang tau kan blog telordibasuh ? Yang memang kalau korang bukak blog dia tu, mesti susah nak tutup. Cerita dia memang wulaamak, best gila. Malam2 layan blog ni mmg best. 
BUT, sejak dia meninggal dunia, (al-fatihah buat arwah) aku dah tak rasa seri blog tu lagi. 
Rasa time arwah ada lagi berseri-seri cerita dia, aku memang pegikut tetap dia dulu. But not now.
Aku rasa someone ambik alih blog dia, maybe abang dia kot. But, yeah, thanks to abang telordibasuh coz still sanggup untuk mengambil alih blog arwah. Keep it up ! ;)

Mira.

26 April 2012

2 weeks in London - Part 1

salam jumaat buat semua, Alhamdulillah masih diberikan peluang untuk bernafas di atas muka Bumi Allah ini, Moga yg baik dijadikan teladan, yang buruk dijadikan sempadan. Semoga kita sentiasa berada dibawah lembayung Allah s.w.t ~ InsyaAllah :)

Hari tu, me, myself and I ada janji nak upload gambar-gambar time dekat London, UK hari tu kan ? Well, maybe masa sekarang mengizinkan aku utk meng-uploadkan nya hari ini. ^^

Perjalanan from KLIA ke Heathrow Airport,London memakan masa dalam 12 jam or maybe more. Kteorang bertolak dari KLIA dalam pukul 8 pagi, and sampai kat sana dalam pukul 4 petang ( waktu London). So, aku dah tak tahu macam mana nak kira perbezaan masa time tu, memandangkan this is my first time in oversea. Yeah, really. Selama ni aku berangan-angan je nak pegi oversea, nak naik kapal tebang ( in terms of budak-budak ) yg besar yg ada LCD depan tu. Semua tu Alhamdulillah dah menjadi kenyataan atas izin Allah. Sebelum tu just naik kapal terbang yg Air Asia yg kecik tu je ><  haha. Jadi laa pun kan kecik pun ~ haha. Maybe org kat luar sana dah berapa kali dah ke oversea, but for me, ini lah pertama kali buat aku. Syukuran, masih diberi peluang untuk menikmati keindahan alam di perantauan. ^^

Kat bawah ni aku ada selit kan beberapa keping gambar, tapi takdelah banyak mana, malas nak upload banyak-banyak, nanti korang malas nak tgk pulak kan ? :D


First week in LONDON, 

first day in London, just arrived in Heathrow Airport, 1 day of journey in flight was really TIRED >< 

Halaman rumah Kedutaan Malaysia di Hamstead. Can u see the flag over there ? Yeah, Malaysia sentiasa di hati mereka ~ hahaha. *ayat poyo jap* ;D



Had a lunch with family kedutaan Malaysia ^^ 


and this is Me, with dry skin, pimples and seangkatan dengannya -.-

Me, in front of the house opposite of garden.

Tugu yg berada di Marble Arch, berdekatan dengan Oxford Street. And, aku tak sure apa nama benda alah ni. 

Black Taxi , you CAN'T FIND this in Malaysia. heh heh heh ><













plan how to use underground, COMPLICATED gila.

this is the best ice cream in london ! seriously.

murah kan barang2 dia ? 2.50 pounds je, kalau darab 5 ? RM 10.50. Okbai -.-

Second day, berkabus gila and SEJUK sangat ! time tu tak silap aku temperature dia drop, about 5-6 degree maybe ? Huh ! Tak tahan ! 

Ice cream ni pun best, with the fakes too ! 









Yeah, that's all. That's the part of the pictures, the part of the journey. Part seterusnya akan diuploadkan kemudian. Merata jugak pergi on 1st and 2nd day, shopping kat sana paling BEST ! Serious. Jangan pergi sana if korang plan tak nak shopping, semestinya korang AKAN shopping jugak ! har har har. 

Will update for part 2 as soon as possible, InsyaAllah~ :)

Done,
Mirae



Coretan Malam~

Jam di dinding menunjukan pukul 1 pagi, agak lewat disitu, tapi mata masih belum bersedia untuk dilelapkan tatkala teringat akan blogger. Apa-apa pun, Assalamualaikum pembuka bicara~

Apa yg di coretkan ini hanya untuk meluahkan apa-apa yang terlintas di dalam hati aku. 

Hurm~ hari ni tersangatlah penat. Ya Allah, memang sangat penat dengan majlis malam berinai cousin aku disebelah kakak kepada mak aku~ senang cerita cousin aku je. First day je memang tak dinafikan penat, maybe orang yang bakal melangsungkan majlis tu lagi penat kot. So, majlis ni bukan calang-calang majlis biasa, but penuh dengan adat-adat orang dahulu orang Pakistan. Ayah cousin aku ni orang Pakistan, so sedikit sebanyak dapat lah aku belajar tentang adat perkahwinan dyeorang. Well, agak menarik, dari pakaian, makanan, sampailah tarian pakistan aku tertarik. Memang aku malu at the moment bila aunty cousin aku ni ajak menari, but once dah start gelek, hahaha. Ya Allah, lena dibuai lagu aku dibuatnya. Tapi pada dasar niat aku, hanya untuk membakar lemak-lemak ni je xD hehehe~ 
Memang best, sampaikan aku tertidur time majlis tu dah habis. 

Now, dah pukul 1, 1 PAGI tau tak. Aku still tak cuci makeup aku lagi sebab gatal nak online. I have to wash it  as fast as I can. *sigh

Sincerely, 
Mira.

25 April 2012

Chapter 1 Done - header

Annyeonghaseyo, Assalamualaikum, Salam 1 Malaysia ^^

I'm back again, 
But now, i'm back with a new header. It just header, but it was temporary. Not as a permanent for sure ^^ done with chapter 1, but there's a lot of chapters.
But then, bila semangat nak edit blog tu datang, buka lah photoshop and all those stuff, tiba-tiba aku stuck T.T
I forgot how to use PHOTOSHOP ! okbai, spoiled my mood.

But try and keep on trying, finallyyyyy aku berjaya jugak menyiapkan header tu, eventho very very simple. 
Well, I will be back again soon. 
Take a good care of your health, life happy as much as you can. 

Done by,
mirae

24 April 2012

Under Construction

takmau panjang-panjangkan cerita, kita pendek2 kan semua ye ? :)  back to the point,
memandangkan sekarang aku dah taktau nak buat apa dengan blog aku ni, 
so i'll just make it under construction je. 
make it new or what so ever.
Will be back as soon as possible as much as I can, insyaAllah~
aku akan cuba untuk kembali aktif macam dulu balik, but then, memandangkan I'm 18 year old will be, InsyaAllah. Aku akan cuba untuk post benda-benda yg lebih berfaedah or maybe lebih menarik perhatian korang. hihi. I will try my best ! :') 

So, buat sementara waktu ni, tak payah la stalk stalk blog aku. Haha, eventho aku tau takde siapa yg nak stalk blog aku ni kan ><
andddd yeahhh , aku akan sambung pasal journey aku kat uk tu nanti k. 
Excited nak post gambar-gambar tu sebenarnya :P
Tapi takde niat untuk membanggakan apa-apa. 
Bak kata kawan aku, Zikri, "Wat lek wat peace" , PEACE (Y)

Sekian, terima kasih.
mirae

21 April 2012

2 weeks in London, UK.

Assalamualaikum salam sejahtera dan selamat pagi warga-warga di UK, dan selamart petang warga-warga di Malaysia. :)
And yeah ! *dalam nada lega
I know that i'm not really update my blog since I finished my SPM or even before it. Semangat malas tersangat lah berkobar-kobar. Siapa yg tahu perasaan tu , buat-buat faham lah ye. Life after SPM is not like I want. Unpredictable. Really. So yeah, now I was in UK. 2 weeks here almost complete and mission walked all around UK, I mean, London, is accomplished. It was fun actually. Wake up early then breakfast, and then walk around till evening. It was really fun and tired. But, I was okay with it. But everyone said, walau jauh mana pun kita merantau, hati kita tetap di sana, Malaysia. Memang sangat-sangat laa betul. Aku baru kat sini 2 minggu, tapi hanya Allah je yang tahu betapa aku merindui Malaysia. Tapi kalau kat sana, susah betul aku nak mengucapkan syukur. So, bila dah sampai negara orang ni, so many things I learned. So MANY. Aku memang sangat bersyukur dikurniakan cuaca hujan panas kat M'sia tu. Dekat London ni, cuaca sangat lah sejuk, kering kontang semua kulit2 aku. Tak tahan, hidung berdarah, kulit mengelupas, berdarah segala bagai. Ya Allah, seksa nya time minggu pertama ni. Tapi Alhamdulillah it was better than first week. Today was 21st April 2012, sekejap je dah nak balik. Flight aku malam ni pukul 10 malam, dan insyaAllah dijangka tiba di Malaysia pukul 5 petang sana. InsyaAllah, Amin :)


ni gambar masa first day aku kat London.

Time tu musim Spring baru bermula, memang cantik sangat bunga-bunga kat situ, Subahanallah, Allah Maha Mencipta. :')



cantik kan ? theres a lot, but I will post it later :) memang cantik sgt ! 

Aku akan postkan gambar-gambar tu kemudian. Sekarang memang masa tidak mengizinkan. Banyak lagi benda yg aku tak prepare lagi. So, insyaAllah, sampai Malaysia nanti aku upload banyak-banyak ! ;)
See you then ;)
Assalamualaikum (:

sincerely, 
Mirae.