29 December 2010

Tutorial : Header Transparent Guna Photoshop cs3

Waaa, akhirnyaa aku dapat jugak nak buat tutorial demi korang semua ! hihi :D and this is my first tutorial :)
dah lama dah aku teringin nak buat tutorial ni, cuma time tu aku x banyak pengalaman sangat. haha, bajet mcm dah ade pengalaman jea eenn sekarang :D haha
okay okay , hari ni aku nak aja korang mcm mane nak buat header transparent and guna Photoshop :)



1)Korang pegi File>New
then korang tuka kan size 900px x 200px
and make sure korang pilih background content menjadi transparent okayyy ? :)


Alright, korang punye page akan jadi besau mcm ni :)

2) Then, bila korang dah adjust semua, korang pegi dekat File>Open
korang open laa pic mane2 yang korang suke, mcm aku, aku pilih pic kat atas ni :)

3)Third, korang pegi kat pemadam kat sebelah kiri tu, then right-click kat situ,
pilih Magic Eraser Tool.
Then, padam laa yang mane korang nak padam tu okay ;)

4) After dah padam background pic tu, korang pegi kat move tool(yg atas sekali tu)
Movekan pic korang tadi tu ke page yg mula2 korang buat tadi tu.
Faham ?


Bila korang dah move kan pic tadi tu, dye akan jadi mcm kat atas ni :)
Move laa kat mane2 yang korang suke.



5)Pasal tulisan pulak, korang tekan simbol 'T' kat tepi kiri tu,
pilih la tulisan pape yg korang minat, pastu tulis la ayat pape pun k.


6)Lepas korang dah tulis ayat korang, right click kat layer text korang tu
and pilih blending option lepas tu tick yang mane korang nak, mcm aku,
aku tick drop shadow, outer glow, bevel and emboss and stroke :)

And lastly, siap dahh ! :D haha
Enjoy ;)

2 comments:

  1. haii , tumpang tnye boleh x ?
    sye x pham lahh camne nk remove gmbar tu .
    boleh x ajar saye ?

    ReplyDelete
  2. ohh, remove gambar tu.
    first, u kene minimize kan dulu.
    then, u tarik jela gambar tu.
    faham ?

    ReplyDelete