27 July 2010

ALL ABOUT FRIENDSHIP :)



Dalam dunia ini , hidup keseorangan bagai mawar yang berduri. dunia bagaikan gelap gelita tanpa cahaya yang meneranginya. dan di dalam dunia ini juga kita tidak mempunyai sesiapa melainkan diri kita sendiri. Kebahagiaan hidup kita bukan bergantung kepada kawan , tetapi juga bergantung kepada diri kita sendiri. Tapi kita perlulah bersyukur kerana di dalam kesyunyian yang kita alami , masih ade teman yang bisa memahami kita. bersyukurlah kawan-kawanku. Sebagaimana kita mengharapkan keikhlasan dan kejujuran persahabatan , begitu juga dia. Dia juga mempunyai perasaan seperti kita. kadang-kadang kita mesti terlupakan hal yang sedemikian. Kita hanya mementingkan diri sendiri apabila kita mula berkongsi cerita bersamanya. berilah peluang kepadanya , mungkin dia juga mempunyai pelbagai cerita yang kita tidak sempat utuk mendengarnya. berilah dia peluang. berilah..
dia mungkin sanggup mengorbankan masanya utuk mendengar segala rintihan kita, kesedihan kita, dan kegembiraan kita. dia rela melakukan apa-apapun utuk menjaga hati sahabatnya sendiri. tapi kenapa kita sendiri tidak sanggup meluangkan sedikit masa bersamanya walaupun sesaat ?? adakah anda terpikirkan hal itu ? memang benar kadang-kadang kita juga merasa hati dengan kata-katanya.. seperti diri aku sendiri , ntah mengapa aku masih tidak dapat meluangkan masa aku utuk dirinya, bosan rasa di hati. maaflah jika aku cakapkan ini membuat korang terasa. tapi benda ini adalah fakta yang perlu aku sampaikan. mungkin aku tidak sanggup untuk berdepan dengan korang semua , cukuplah sekadar coretan di blog ini sahaja :) 
aku hanya insan biasa , tiada kelebihan yang aku miliki. aku juga bukanlah seperti anak-anak datuk yang berada di luar sana yang memiliki kekayaan yang sememangnya jauh beza dengan aku. kadang kala terasa di hati ingin memiliki sesuatu dengan hasil titik peluh aku. tapi, apa yang mampu aku lakukan hanyalah terus berusaha.and aku masih tidak faham apa yang menjadi punca pergaduhan kita semua. masih tertanya-tanya di lubuk hati ini. apakah kata-kata aku membuatkan korang tak senang hati? atau adakah perlakuan aku yang membuatkan korang bencikan aku? yeah , aku masih tidak dapat mencari jawapannya . aku juga terfikir adakah di sebabkan aku menguriskan hati korang semua ? ntah la, aku sendiri tidak pasti. Biarlah apapun yang terjadi , apapun yang berlaku. aku perlu meneruskan hidup aku . hanya kata-kata maaf yang mampu aku ucapkan . aku mengharapkan kemaafan daripada korang semua. setiap manusia melakukan kesilapan dan begitu juga aku . jika Allah mampu memaafkan hambaNya , kenapa manusia tidak ? hmm.. aku hanya inginkan kedamaian , kedamaian yang sukar untuk aku menemuinya.. tapi kedamaian ini mungkin akan menjadi mudah kalau korang mampu menolong aku untuk mencarinya . sekian , terima kasih :)






p/s : coretan aku ini bukan lah main-main, sekadar dari luahan hati sendiri . harap korang dapat menerimanya :)

sangap nak karaoke :P

                     

woot , woot ! "biar pun ombak yang merubah pantai... lalalaa" ehhh , hye hye semua :) and salam satu malaysia :D hehe ..  korang dah play dah video ni ? sape yang tak play lagi tu tunggu apa lagi dehh -.-' aishh , play jea laa. tak kan nak suruh aku playkan kat korang kott .pfffttt (Y) ..

5 minutes later :
* best kan lagu tu ? aku suka sangat-sangat lagu ni :) ntah laa, suka kottt ^^ . mesti korang akan tiba-tiba cakap "eh mira ni , asal tiba-tiba jiwang semacam ni?" HAHA . well, mira kan.. sape tak kenal :D hee~ memang dah jiwang yang berkarat pun sejak azali lagi. wahh ! ayat aku ! hehe ;D . actually , aku tengah sangap nak karaoke. kalau dah dapat microphone tu kan , memang tak ingat dunia dah.. bagi la lagu ape pun , siam ke, jepun ke , bantai jea aku nyanyi .. bukan nyanyi , melalak kott tak pasal-pasal . hehe .. Jumaat ni ingat nak pegi hangout dengan kawan-kawan.. yayyy ! boleh melalak ! haha .. tak sabar-sabar aku di buatnya.. hehe
k laahh , malam ni aku sambung lagi okay. nak tido ahh , ngantok sangatttt -.- zZzZz
bye ! ;)




p/s : tido sekadar merehatkan otak jap, bye bye !

26 July 2010

wahai cinta yang buta : episode 3

selamat petang dan salam sekalian manusia, makhluk Allah dan semua benda yg hidup. :)
hari ni hari yg agak memenatkan jugak lah. aku puasa today. tapi okay lagi lah sebab aku still boleh bertahan dan still ada makanan kat umah aku untuk berbuka jap lagi. yang penting aku tidak mati kebuluran :) haha. okay okay , today kat skolah sangat membosankan -.- aku megantuk dan sangat malas. hari yang sejuk dengan deruan angin pagi+angin hujan+angin kipas.. duhh , bikin aku mengantuk sangat-sangat . Kelas yg begitu bingit dan jugak bengitu bising membuatkan mengantuk aku tu beransur pulih, beransur hilang . keadaan semakin menyakitkan hati dan telinga aku. tak pe , hari-hari memang begitu . dah biasa dah . hmm ... cerita wahai cinta yang buta ni .. ape eh aku nak sambungkan ? ilham memang sukar di cari dan mudah untuk hilang begitu sahaja.. mengapa begitu jadinya.. mungkin aku dah terlalu kenyang menelan semut-semut yang mana sesat datangnya . mungkin aku tertelannya ketika aku nak telan air kott (Y) ntah, wallahualam :) semalam aku ada terbaca satu article tentang cinta . article ni berbunyi seperti : 


"cinta datang dengan sendirinya, so jangan cari cinta kerana cinta tak boleh di paksa"  


haha, aku rasa macam nak tergelak pun ada :D sebab aku terfikirkan sekiranya aku tak mencari cinta , macam mana cinta tu nak datang -.-' and aku tak akan pernah mejumpai cinta jika aku sendiri tidak mencarinya. memang benar kata-kata itu , cinta memang tak boleh di paksa . tapi kerana cinta jugalah kita binasa. am i right? aku tahu korang semua setuju dengan kata-kata aku ni . tapi kalau sesiapa yg tak setuju tu lantak korang lah macam aku kesah sangat kan ?? hehe ;P
aku masih lagi tak dapat nak mengungkapkan cinta aku kepada seseorang ni. ntah laa , masih gentar di hati berdebar di dada .. ntah , aku still lagi tak dapat mencari penawar untuk menyembuhkan penyakit pelik aku ni. tapi sampai bila aku nak berahsia dan terus menyimpan perasaan ini ??? sampai bila ??? aku takut aku tak sempat untuk mengeluarkan segala isi hati aku kepadanya.. korang mesti pelik kan kenapa aku tiba-tiba cakap macam ni ? yeah . memang aku pelik selepas aku baca kata-kata ni:


"Jangan simpan kata-kata cinta pada orang yang tersayang sehingga dia meninggal dunia, lantaran itu kamu terpaksa mencatatkan kata-kata cinta itu di pusaranya . Sebaliknya , ucapkan kata-kata cinta yang tersimpan dibenakmu itu sekarang selagi ada hayatnya"


terasa di hati ini , aku memang terpaksa akur dengan semua ni .. aku tak nak benda ni terjadi kat aku . aku memang tak nak.. Ya Allah , bantulah aku... :'(
episode yang akan datang mugkin tak ada lagi, sebab bila di fikrkan balik , tiada apa-apa faedah langsung jika aku terus mengarangkan blog aku tentang cinta. sebab walau apapun kata-kata yang menyokong kepada cinta ,tetapi bagi aku CINTA TETAP BUTA


sekian , assalamualaikum :)


p/s : sorry guys sebab aku terpaksa menghentikan penceritaan aku tentang wahai cinta yang buta ini. aku tak sanggup lagi nak tulis pasal cinta yang buta, tak pasal-pasal aku yang buta nanti :P hehe

25 July 2010

wahai cinta yang buta : episode 2

salam semua . hari ni hari ahad , hari yg paling membosankan sebab hari ahad lah aku selalu kena bangun awal . u know why ? aku kena kemas umah aku -.-' . perghh , bosan dan sangat malas ! duhh! hmm , nak tak nak aku terpaksa jugak walau hati ni kadang2 terasa tak berapa nak ikhlas ! haha ,mak aii.. kantoi sudaa ;P well, hari ni aku bagun tepat pukul 9.30 .. first thing yg aku akan buat , tengok HANDPHONE! haha . tengok kalau2 ada message or any missed called yg aku terlepas dengar or terlepas tengok. tapi hari ni sangat malang, no massage and no missed called -.-
tapi tak pe lah , dah biasa pun . dah memang hari2 tak ada massage pun. HAHA :D
hari ni makcik aku beli tv o_O woottt , tv LCD 42' . first time aku ade TV sebesar ni kat umah aku. before this yg paling besar pun 32' inci.. lepas ni tak payah lah aku waste duit aku pegi tgk movie lagi. beli CD pastu pasang kat rumah jea. hehe. biar lah ! , tv tak de kena mengena dengan hidup aku langsung.. hehe
actually aku nak sambung episode semalam tu.. yg tajuk "wahai cinta yg buta" tu :) 
tadi aku ade idea , tapi ntah . dah hilang pegi mane ntah . haha. okay2.. aku serious now.. berbalik kepada cerita, aku sekarang masih menyimpan hasrat yang amat besar. aku suka memikirkan tentang perkara yang di luar batasan minda aku. ntah la, memang diri macam ni. tapi setiap yang aku pikirkan selalu tak menjadi kenyataan. Ya Allah, kenapa begitu rupa ? tak pe tak pe, redha jea laa kan. hmm..
aku suka , suka dia. tapi aku tak tahu macam mana aku nak membuatkan dia suka kat aku seperti mana aku suka dekat dia. susah , memang susah. dah macam-macam aku try. tapi pandangannya macam biasa jea.. macam tak ada apa-apa yg berlaku. fine, aku tetap dgn perancangan dan pendirian aku sendiri. macam dalam episode aku yg lama , nothing impossible . and cinta tu tak akan datang bergolek dengan sendirinya melainkan ada orang yg cuba menggolekkannya ;D jangan gelak -.- ini adalah fakta yang di reka aku sendiri. and jangan tiru ayat aku okay. :) dalam otak aku hanya di fikirkan dia , memang dia yang aku maksudkan. tapi aku tak akan pernah mendedahkan sebarang identiti berkenaan dengan 'dia' tu.. tapi bila terkenangkan dia , terasa bersalah pada diri sendiri . sebab aku tak nak pelajaran aku terganggu oleh kehadiran dia dalam hidup aku. aku rasa lebih baik aku hanya memendamkan perasaan ini sampai tamatnya pelajaran spm aku nanti. tunggu lah masa yg sesuai baru aku bagi tahu dia .and aku nak aku sendiri bahagia dengan kejayaan aku dalam pelajaran. tapi tanpa dia jugak aku tak sanggup.. kenapa ?? ntah laa , sukar untuk di ungkapkan dengan kata-kata. aku tak rela bersama dia , berjalan bersama-sama mengecapi impian , impian yang tak mungkin dikecapi. aku inginkan impian yang boleh aku kecapi. ntah , masih buntu memikirkan itu semua. hmm .. :'(






p/s: esok sekolah , mama marah jap lagi online lame2. k lah bye semua . nite :)

24 July 2010

wahai cinta yang buta : episode 1

salam . sekarang tepat pada pukul 1.35 a.m 25/7/2010 . keseorangan kat ruang makan berhampiran dapur+ruang tamu yg kedinginan malam . bersiul2 angin malam yg di tambahkan dgn angin kipas o.O. bunyi agak menakutkan jugak kan ? tapi aku tetap dgn misi aku untuk mengupdatekan blog aku yg agak membosankan ni. walaupun jam telah menunjukkan tepat pada pukul 1pagi . aku masih duduk di atas kerusi yg lembut dan tak berapa nak lembut sgt ni. tp tak pe, kerusi ni menyelamatkan pinggang aku yg selalu sakit akibat duduk bersila meghadap facebook -.- .. now, berbalik kepada topik.. aku sbnarnnya nak cakap ckit pasal cinta. cinta yg aku pun tak pasti ape maksud nya -__-well, for me.. "cinta itu boleh di umpamakan bagai makan sambal belacan, walau pedas , hingga mengalir air mata masih mahu di makan jua "HAHA , korang kenal tak ayat kat atas tu ?? haha .. aku sure pnye lah korang perasan , ni actually petikan yg di ambil dari sumber movie yg bertajuk "TAK INGAT" haha, sorry derr :P .. aku tak dapat nak kenal pasti ape tajuk movie tu. tapi yg benar, ayat tu bukan ayat aku :D hehe. aku just memorized and paste jea . thats me :)
ape yang sekarang aku nak cakap ni tak ade kaitan sama ada yg hidup atau pun yg telah mati . so, cerita aku ni sume berkaitan dengan diri aku sendiri.tapi kalau ade di antara korang yg pernah mengalami benda yg sama macam aku, aku just boleh ucap TAHNIAH sebab pengalaman korang sama macam aku. ;) aku now masih di ambang kebuntuan yang teramat sangat , ntah. tiba-tiba perasaan itu menyelubungi diri aku sekarang. buntu , bukan buntu pasal aku tak boleh nak jawab soalan add maths . haha , tapi buntu pasal cinta ! aku tahu lah aku muda lagi , baru 16 tahun kan. bak kata pepatah satu lagu ni "biasalah budak baru nak naik jadi remaja" . memang pepatah tu betul pun , tapi muda-muda macam aku ni pun nak jugak rase macam mana nak bercinta. haha , sengal doe aku ni. xD tapi perasaan sayang aku pada seseorang tu susah untuk di ungkapkan. sangat susah bagi aku untuk meluahkan segala isi hati aku. bukan macam zaman aku sekolah rendah dulu, senang gila. sampai bagi love letters lagi . haha, kalakar la pulak bila teringat2 balik then rase macam bodoh pun ade sebab cinta aku waktu tu tak pernah berbalas, hahahaha !  okay okay , stop2 pasal tu mira oiii ! rase macam nak menjerit satu rumah . hehe. sekarang aku macam ada , macam ada perasaan cinta tu balik. cinta kepada seseorang yang aku yakin aku tidak dapat memilikinya.. tapi keadaan ni boleh berubah pada bila-bila masa sahaja jika telah sampai waktunya. nothing impossible lah senang katakan . kalau ade jodoh aku on jea :P hehe . aishh ! asal time2 macam ni aku jadi pelik semacam eh ? tiba-tiba perkataan CINTA tu pulak ade dalam otak aku ni.. haha . maklumlah , orang dah lama putus cinta . ngekk betul kan kan? haha . okay lah , sambung episod yg akan datang, nantikan sambungan cerita ni tau ! bye byee ^^






p/s: actually post ni aku tulis malam tadi pukul 1 , tapi hari ni baru aku publish. haha .lantak lah, mcm korang kesah kan ? :) 

i will get you one day :)


did u see what is up there ? yeah ! there is nikon D5000 .
baby , i love u baby . i want youuuuuu !!!!!!!
just wait for me okay , just 2 years left :D
bye !

THE DAY I WAS BORN :)



first at all , let me introduce myself :) well , my name is Mira Nadhira bt Yahaya.. u can call me Mira for short . i was born in Kulim , Kedah. Ya Allah , i love that place, there was so so so awesome !! :D .. i born on 29 November 1994.. i hope u will always remember my birthday . hehe xD ..and and , don't forget to save it in your phone okayy ! HAHA .. alright, for your information.. i was a person that had a very special blood. haha. that is siam's blood and malay's blood.. :D and its equal to malsiam :D haha..  i'm mixed actually. but my face is looked more to malay one :) here's my face :





HAHA ^^  ,  my face so ugly rite ? -.- , but i love myself very very and very much.. i love myself as i love my family.. what ever it is , family first . am i right ?? so, keep your family in your heart and you will always save ;) .. My life just like an ordinary person, nothing special .. i just a girl with my glasses , with my books and my dream.. haha , i mean the way where i will go . in the other hand , and easy to describe, my MISSION.. but my mission is not impossible ^^ HAHA .. its hard for me , but i'm still trying to make it easy if i can..at least i'm trying .. yaa rite .. besides ,  i just want my parents know that i can do it what ever i am . i choosed my music, i choosed my style , i choosed my dress and i choosed my way.. so, don't ever determine where i will be and where will i go.. i don't trust people around me because they just want to make fun of me . and i hate that.. if anything you want to know, just ask me. and i will answer it for sure :) thanks. just leave your comment down here . and one more thing , PEACE NO WAR okayyy ! ^^



p/s : sorry guys ! my english sucks ! but i'm trying to improved my English. help me if u can. thank you :)