02 September 2015

Judging people and being hypocrite ?

Salam and good afternoon kepada semua pembaca blog dan kepada yang masih setia bersama blogger. 
Its been awhile. Its gonna be hard for me to start writing again. And awkward maybe ? (Why do I have to feel that way?)
Anyway, as I could remember .. I stop blogging and my last posts were back in 2012. Its 3 years ago and I'm 21 year old and 18 y/o back then. 

Regarding to the topic, hypocrite. With one word, but the word reflects to so many thing. Its universe. This is what I am gonna write based on how I feel. Don't judge because its not gonna be the same with yours, of course. 

I'm going to be 3rd year student (Final Year) this Sept, and currently I am doing my degree in Mathematics and Economics. For those who never heard about this course, let me explain. Well, basically in this course, there's no minor or elective that you can freely choose. It is a double major, and of course it is not easy at all, I tell you. You're gonna have a bad day, a not so good results if you're in this course (im kidding). No, what I mean is like.. I have to put so much efforts and struggles. Kalau tersilap langkah, kau akan menyesal sampai lah kau dah final year pun. (macam aku sekarang) so moral of the story, pls be so serious in your studies if youre taking a double major. Goodluck anyway. 

So what I was thinking right now, why I live in a hypocrite life ? Especially in my University. To tell you the truth, I have no bestfriend at all in this USM. I know its quite sad, but my heart is not going to be how it used to be. I miss my childhood and schools time. I truly agree that out of millions friends that you made, its going to be nobody when you're at your worst. Tell me, to whom should I share all my problems, to whom should I borrow their shoulder to cry on and to whom should I share and spend my time through my ups and downs? Nobody. Because there's nobody would do that except Allah. As I grow older, I learned so many things that teach me how to appreciate everything. I am so blessed with everything I had. Thank you Allah for the family, friends and this happy life. It teaches me how to act matured and to make me appreciate my own self.  I feel so blessed with all the good things and even a bad things. 

Im not trying to confess anything here, sebab tak semua benda kita perlu cerita kan. Especially kat media social ni, silap langkah sikit, orang akan terus buat kesimpulan walaupun in reality takde sikit pun pasal dia. Well, aku tak boleh nak condemn apa-apa because people will always judge. No matter how hard you try to make people loves you, at the end .. Its not going to be like how you expect it to be. Betul tak ?

14 May 2012

Tak ada title

Hari ni aku nak post lagi. Biar lah apa korang nak cakap, aku tetap nak post jugak. Haha. Actually takde point pun nak tulis apa, but yah .. tulis je la apa pun kan. 

Hmm, aku masih menghitung hari. Ya Allah, cepat betul masa berlalu. Pejam celik, pejam celik, pastu bukak mata balik, dah nak start belajar dah. 
Aku tengah mencari ilham , mencuri masa untuk spend masa-masa aku yg tinggal sebelum masuk kolej. 
Tapi, kalau boleh, hari pendaftaran pun aku nak update blog. HAHA. Tapi, i think impossible kot >< haha. confirm time tu dah sibuk dengan orientasi segala mak nenek. T_T

Anyway, tadi aku ada call kawan aku. (3 tahun dah tak contact). It has been so longggggg. 3 tahun tak contact kot, and she used to be my bestfriend when I was in Pokok Sena, Kedah. So, we had a conversation for a while, and its quite fun coz there was sooo many things we talked about. And, she told me that my other bestfriend's father has passed away one week ago. I was really shocked as I know I never heard anything bad about his conditions. But yeah, we have to accept all the fact and we have to face the reality. Hm, quite sad. I was thinking if I'm on her side, the one who I LOVE the most, the one who always cheers me up, the one who responsible for the family, the leader of everything, has passed away. Ya Allah, i can't describe anything about that. Just pray may Allah prolong our age, insyaAllah. 

Hm, ramai betul yang excited nak masuk matrikulasi. Haha, sampai kan BAKAL pelajar kolej tu dah ada yang buat group dah kt facebook tu. Agak friendly la dyeorang ni, and macam best je dyeorang ni. haha, tak sabar aku nak jumpa kawan baruuuu~ weeee. haha . anyway, !4 hari lagi tau ! okbai :P


Mira <3

12 May 2012

Selamat Hari Mama :)

Salam buat semua, dengan ni aku ingin mengambil kesempatan untuk mengucapkan Hari Ibu kepada semua yang bergelar ibu dan semua yang bakal menjadi ibu secara sengaja atau pun tidak :) 
Bagi aku, hari-hari hari Ibu, tak perlulah hanya nak sambut pada hari ni je , tak perlulah hanya bawak mak korang pegi dinner kt tempat best-best pada hari ibu je. Bawak la setiap minggu ke apa, menunjukkan bahawa hari-hari dia sentiasa special untuk kita :) Tetapi bila mengenangkan orang yg takde mak tu, terasa sedih pulak. Bayangkan kalau kita berada ditempat mereka, apa kita akan rasa ? Ya Allah, tabahkan hatiku. Sedangkan nak tinggalkan sekejap pun dah terasa. Ini kan selama-lamanya ? Ya Allah, rasa tak sanggup dibuatnya. Tapi, lumrah kehidupan, setiap yang datang pasti akan pergi, setiap yang hidup pasti akan mati. Sudah ketentuan Allah buat semua benda yang hidup di muka Bumi Allah ini. Hidup didunia ini hanya sementara, yang kekal abadi hanya akhirat disana. :') 

Semoga kita sentiasa dilindungi Allah s.w.t dan setiasa dibawah jagaan-Nya. InsyaAllah :) 

Salam, 
Mira

08 May 2012

Semanis Kismis ~

"Putting ourselves in the shoes of others momentarily in order to try to understand them better before commenting or acting against them is very important. 

Many people condemn others without trying to see where they are coming from or why they have acted in a specific way or said something. 

If we are sincere, we will understand one another better & possibly reduce much unwanted scepticism, hatred & enmity."  - Mufti Ismail Menk.

Tertarik dengan kata-kata ni, memang benar apa yg diperkatakan. We just have to puts ourselves in THEIR shoes, and we will able to understand them. :)

2 weeks. Are you kidding me ?

Hello, hai, and assalamualaikum readers :) 
hurm, sebenarnya aku agak menyampah part ni. Part mula-mula nak bukak blog ni, mula-mula bukan main excited nak buat entry baru, but now, I HAVE NO IDEA at all -___-
annoying betul. *sigh 

Anyways, hari ni dah 8/5/2012. There's just another 2 weeks man. Are you kidding me ? 2 weeks kot. Bukan lama pun, pejam celik pejam celik dah nak 28hb. Ya Allah, beratnya hati ni nak tinggalkan keluarga. Memang aku dari kecil sampai la kebesar ni, tak pernah berpisah dengan keluarga. Mana-mana parents aku pergi, aku akan ikut. Tapi bila sampai tahap sekarang, rasa macam berat sangat nak pergi. Memang aku perlu berdikari semua, aku dah kena basuh baju sendiri, semuanya serba sendiri. Hmm. Macam mana pun I have to go through all this even tak sanggup rasannya. 

Takpe, demi masa depan dan demi mama and abah. Akanku langkahkan kaki ini pergi jugak walaupun dengan hati yang berat. :'(
Ya Allah, tabahkan hatiku Ya Allah. Aku pergi demi menuntut ilmu, demi mencari keredhaan-Mu Ya Allah.

Hmm, pape pun, aku dah terima tawaran tu. Banyak benda yang aku kena buat. Semalam baru je print semua borang-borang tu, borang tawaran semua. And tadi pagi dah bukak Bank BSN untuk elaun bulanan yang matrik akan bagi. setiap semester. Matrik ada 2 semester je, so cam takde la lama pun. Setahun je :P ( tapi rasa macam lamaaa jeee :/ ) Lepas ni nak kena isi semua borang-borang, dapatkan segala cop tu cop ni, Haih, banyak betul kena buat. Sabar jelaaa. Baju pulak, dah la aku tak banyak baju kurung, memandangkan aku tak pernah duduk asrama, terpaksa la aku pergi cari baju kurung untk pakai time kuliah or what so ever nanti. Kesian kat mama and abah, banyak belanja yang dia kena keluar. Aku ni, dapat duit gaji bukan nak simpan, tapi pegi shopping ! kan kau dah rasa menyusahkan mak bapak sendiri ! -.- bersalah jap. 

..... 

Kalaulah aku simpan duit tu, takde aku rasa menyusahkan dyeorang kan ? Apa mau buattt, nasi sudah jadi bubur, ntah bubur tu pun dah jadi basi :/ urgh.
and, lepas aku dah settle semua borang-borang and sijil-sijil tu, and semua keperluan untuk asrama, I just have to get ready, for physicality and mentality . Make it 0 over 0. Let starts a new beginning, a new story and a new chapters of life. May Allah bless on everything, InsyaAllah.
Semoga segalanya berjalan dengan lancar, semoga Allah permudahkan aku dekat sana nanti. Pray for mys success yaa ~ :) hee~ aku akan turut mendoakan kalian semua :) 

wallahua'lam, Assalamualaikum ~
Mira.

07 May 2012

Matrikulasi Negeri Sembilan, Kuala Pilah ~

Assalamualaikum semua ~

Hati ni dari semalam berdebar-debar menanti keputusan kemasukan ke U ~
Hari ni , before pukul 12p.m lagi aku dah stand by depan laptop, bukan main tak sabar nak tunggu keputusan tu~
Semua tawaran aku pending, termasuklah Matrik and MIAT, UniKL.
Hati ni nak sangat masuk UTM, nak sangat course yg selama ni aku idam-idamkan, Mechanical Engineering.
But then, suratan takdir telah menentukan rezeki aku bukan dekat situ. Aku ditawarkan masuk Politeknik Sultan Ibrahim, dan course yg ditawarkan bukan seperti yg diharapkan, Pengurusan Pelancongan.
Well, memang macam-macam bermain dibenak fikiran aku. ''Nak ke taknak?" , ''Nak pilih yang mana ni eh?", "MIAT tu ok jugak, tapi teringin nak masuk Matrik" , and macam-macam lagi. Memang dilema tak habis-habis lagi sejak keputusan Matrik keluar sampailah keputusan UPU keluar.
Akhirnya setelah lama berfikir dan berfikir, Alhamdulillah, aku diberi petunjuk untuk menerima tawaran ke Matrikulasi Negeri Sembilan, Kuala Pilah. Kalau boleh, aku nak ambik module yg ada Biology. But its not easy as you think, lagipun aku takde any basic pasal Bio, since aku hanya ambik kimia and fizik je dulu. So, maybe pasal tu akan difikirkan sebentar lagi~
For those yg terpilih untuk sambung Diploma and Asasi, tahniah and goodluck :) Have a good new inspiration and new beginning of the year, hope ramai-ramai kita perform nanti :)

And, Matrikulasi Negeri Sembilan, Kuala Pilah, here I COME ;)
28hb ni sesi mendaftarkan diri,  harap-harap semua berjalan dengan lancar , InsyaAllah.

Selamat kembali menuntut Ilmu buat semua batch 94's !

Lot of love,
Mira <3

04 May 2012

Interview~ :)

Thanks again for make me 'terharu' sebab nak baca post aku kali ni, aha~ :D
Pape pun, salam buat semua ^^ 
hari ni macam agak active nak mengupdate blog ni, in other hand, rajin la kan.
tapi aku nak marah sat kt Astro tu haaaaa, awat hang ni cakap muhong sangat ? Dah la boypreng aku kena rampas dengan scha tu, ni hang nak muhong tak tunjuk depa nikah tu pasaipa. 

Ok, stress jap.
haha xD 

ok ok ok, back to the topic. Semalam, agak2 dah nak ke midnight tu, hati ni terdetik macam nak check email je time tu. So, dengan menekan button Y.A.H.O.O , and login segala bagai, tup tup, aku ada ternampak ada org reply resume aku tu. Haaaaa , excited jap. agagaga~ so, dia reply aku yg dia suruh aku datang interview untuk kerja tu esok, hari ni la maksudnya. Anyway, its not like interview yg official pun, yg macam kena pakai baju casual segala mak nenek tu. idok idok, ni simple interview cam bodobodo je. #opss, :D So, the interview tu was okay, baru sehari jumpa dah cam over-friendly gila. Memey aku friendly pun, tapi idok ler sgt. :D
So,sebelum kaki ini menjejakkan kaki ke Universiti, InsyaAllah, nak jugak spendkan masa yg berguna ni untuk mencari rezeki. InsyaAllah, moga diberkati rezeki yg dicari tu, mudah-mudahan terbuka luas lagi pintu rezeki aku. Aminnnnn~ :)

Alhamdulillah, rezeki aku kali ni ada. Aku dah boleh start kerja hari rabu depan :) and maybe end of this month, aku akan jadi crew kat jom heboh yg bakal dilangsungkan di Putrajaya kelak. So, kalau korang pegi tu, make sure cari aku tauuuuu :P heee~

By the way, hari ni keluar lagi tauuuu :P 
One Utama menjadi check point ketiga bagi aku dengan fee.
Haha, perempuan dengan shopping complex memang tak dapat dipisahkan. Aku spend dalam RM250 rgt dah untuk shopping ! Urghh, puas weh. Seriously. Mentang-mentang duit tu duit hasil titik peluh aku sendiri. Memang puassssss ! :D nak balas dendam balik sebab dulu aku asyik tengok kakak aku pakai baju branded je. Sekarang aku pun boleh, kau ingat kau sorang ? muehehehehe~ (gelak jahat) xD haha

Gtg, see you soon ;)
Mira


03 May 2012

Berita Terkini !!!

Urghh, salam semua.
Korang dah tahu pasal berita ni ? Yg Bob Kuman tu baru je meninggal tadi petang ? Inalillah~ :(
Al-Fatihah, semoga arwah ditempatkan oleh Allah dalam kalangan orang yg baik dan beriman, Amin~

Setiap manusia, setiap benda hidup diatas muka Bumi Allah ini semua akan merasa mati. Semua orang tahu tu kan? tapi takde seorang pun yg akan tahu bilakah dia akan mati. Esok kah? Lusa kah? atau pun bila-bila masa saja kematian tu akan memanggil kita. Hanya dengan keimanan dan ketaqwaan mampu untuk menentukan bahagia atau sebaliknya di alam sana, Wallahua'lam.

Berdasarkan Surah Al-Mulk, ayat 2 :

"Dia lah yang telah mentakdirkan adanya mati dan hidup (kamu) - untuk menguji dan menzahirkan keadaan kamu: siapakah di antara kamu yang lebih baik amalnya; dan Ia Maha Kuasa (membalas amal kamu), lagi Maha Pengampun, (bagi orang-orang yang bertaubat);"


Terima kasih,
Mira <3

The Avengers VS Battleship


       VS   



Hari ni nak post lagi , tapi otak ni macam dah start proses of "rusting'' dimana molecule iron sudah mula oxidizing kepada iron oxide, dimana warna hijau telah bertukar menjadi warna cokelat. 
# mak hangggg, aku merepek paa tak tau :/ kimia aku dah la pandai baq hangggg :P hahaha

SO, disebabkan proses tu , otak aku tak dapat nak berfungsi dengan lancar sangat >< haha.
Sebenarnya , aku ada cerita ni haaaa.. Hari isnin hari tu aku ada keluar dengan kawan-kawan aku, and termasuk 'kawan' yg tak berapa aku nak kenal tu. Dalam erti kata lain, baru first time ketemu laa deh. So, cam takde perasaan pun, haha. Aku gerak from rumah dalam pukul 10pagi, from taman tun ke stesen lrt taman bahagia, bukan hospital bahagia tau. Perjalanan dari lrt tmn bahagia ke midvalley teramatlah lama :/ 
memandangkan atas dasar 'berkorban' demi kawan, walaupun tak seberapa nak rela, aku gagahkan bont*t aku dan kaki tangan aku ke sana. Dalam puku 12 macam tu baru sampai tak silap aku. 
Tapi semangat berkobar-kobar nak tgk movie 'The Avengers' tu teekubur sebentar. Ape kepelik sangat time tu pun aku tak pasti, yg pasti hari isnin tu teramat laaa ramai manusianya -.- . Nak kata cuti PM bagi, takde la pulak. Cuti hari berkerja, x silap aku hari selasa hari tu. Tapi .... Ntah ?? :O

Dah berapa lama ntah aku beratur bukan kemain panjang line tu, at last turn aku plak nak g beli ticket. Tapi nasib aku memang malang benor kot, movie tu full la pulak. Fineee -.- at last, Battleship yg jadi mangsa, tak silap aku , semua orang dah tengok cerita tu, kecuali aku dengan budak ni sorang je(nama dirahsiakan) ! fuhh . sabar jelaa. 

Conclusion cerita Battleship ni takdela best sgt pun, sebab aku takde la minat sgt cerita battle2 ni . 
Pape pun kpd korang yg tak tgk lagi cerita Battleship tu, boleh laa p tgk sementara nk tunggu turn tgk The Avengers tu ye ? haha :D

Selamat menonton ;)